Dikmen Lisesi Forum «© Copyright '08»
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dikmen Lisesi Forum «© Copyright '08»


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ÖSS nedir ne değildir?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Dikmen Lisesi Forum
Yönetici
Yönetici



Erkek
Mesaj Sayısı : 89
Yaş : 54
Yaşadığınız Şehir : 06 Ankara
İşiniz : İnternet Editörlüğü
Hobiniz : İnternet, şiir, sinema, surf
Kayıt tarihi : 01/12/07

ÖSS nedir ne değildir? Empty
MesajKonu: ÖSS nedir ne değildir?   ÖSS nedir ne değildir? Icon_minitime2007-12-16, 02:27

ÖSS Nedir?
Her öğretim yılı için yüksek öğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmeleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanacak olan merkezi bir sınav ve yerleştirme sistemidir. Bu sistemde genel olarak uygulanacak ÖSS'ye ek olarak Yabancı Dil Sınavı da (YDS) uygulanır. ÖSS'den ayrı bir günde yapılan bu sınava sadece dil puanı ile öğrenci alan yüksek öğretim programlarına girmek isteyen adaylar katılır.

ÖSS'NİN KAPSAMI NEDİR?
ÖSS'ye giren bütün adaylara sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanır.
Sözel Bölüm olarak adlandırılan 1. Bölümde, adayların Türkçe'yi kullanma güçleri ile Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorular bulunur.
Sayısal Bölüm olarak adlandırılan 2. Bölümde ise adayların Matematiksel ilişkilerden yararlanma güçleri ile Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorular bulunur.



ÖSS NASIL UYGULANIR?
Pazar günü yapılacak olan ÖSS, sabah saat 09.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 3 saat (180 dakika) sürecektir. Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların en geç saat 09.00'da sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmaları zorunludur. Adayların oturacakları yerleri saptamak, gerekirse sınav sırasında bir adayın yerini değiştirme yetkisi salon başkanına aittir. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve test sorularını cevaplamak için kullanılacak cevap kağıtlarını dağıttıracaktır. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları da dağıtılarak sınav başlatılacaktır. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacaklardır. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 1.5 saat içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır.

YDS İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
Yabancı Dil Sınavı (YDS) Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacaktır. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular bulunacaktır.
Sınavda 100 soru vardır ve süre 150 dakikadır (2,5 saat).
Yabancı dil testinin Almanca, Fransızca ve İngilizce bölümlerinde yer alan soruların cevap anahtarları birbirinden farklıdır. Adaylar, sınav yabancı dilini, cevap kağıdında cevaplama alanının üst kısmında yer alan "SINAV YABANCI DİLİ" alanına işaretleyecekler ve bu dildeki soruları cevaplayacaklardır. Sınav yabancı dilini işaretlemeyen veya birden fazla yabancı dili işaretleyenlerin Yabancı Dil Puanı hesaplanmayacaktır.
2004 - YDS ücretinin .............. tarihleri arasında............... Bankası'na yatırılması, YDS'ye başvuru için yeterlidir.

OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı)
ÖSS'ye başvuran adaylardan her biri için ortaöğretimdeki başarı durumları göz önünde tutulmak suretiyle bir ortaöğretim başarı puanı hesaplanacaktır.
Ortaöğretim başarı puanı, her okul kendi içinde olmak üzere hesaplanır.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI HESAPLAMASI
1. Bir okuldan mezun olabilecek durumda olan öğrencilerin mezun olanlarının diploma / mezuniyet notları ve mezun olamayanların diploma / mezuniyet notuna benzer şekilde hesaplanan başarı ortalamaları bulunur.
2. Diploma / mezuniyet notları ve diploma / mezuniyet notuna benzer şekilde hesaplanan başarı ortalamalarının hepsine kısaca başarı ortalaması dersek, bunları standart puanı çevirebilmek için dağılımın ortalama ve standart sapması bulunur.



3. Bir okuldaki bir öğrencinin ortaöğretim başarı puanını hesaplamak için, bu öğrencinin başarı ortalamasından dağılımın ortalaması çıkarılır, elde edilen fark dağılımın standart sapmasına bölünür, bölmeden elde edilen sonuç 10 ile çarpılır ve bulunan sonuca 50 eklenir





4. Bir okuldaki son sınıf öğrenci sayısı, istatistiksel işlemlerin yapılabilmesi için yeterli değilse, ortaöğretim başarı puanları ÖSYM'nin belirleyeceği bir yolla hesaplanır.



Sevgiler, saygılar
Dikmen Lisesi Forum Ekip Yönetimi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.dikmenlisesi.forumotion.co.uk
 
ÖSS nedir ne değildir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Matematik Nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Dikmen Lisesi Forum «© Copyright '08» :: Eğitim & Kültür Sanat :: Öğrenci Seçme Sınavı-
Buraya geçin: